PISAC IZ PRIKRAJKA,  PISANJE

Jedna sasvim zakasnela novogodišnja priča

Kada omiljeni mesec u godini, onaj rođendanski i praznični, dočekaš u društvu nekakve ,,korone”, tada ostaneš dužan jednu sasvim zakasnelu novogodišnju priču.

Umesto zahvalnosti i čestitki, ona stiže na tvoju adresu onda kada joj vreme nije, ali kada joj je po volji i mogućnosti.

Ona te pita:

  • Za koga stižu novogodišnje noći?
  • Zbog koga postoje novogodišnje čarolije?
  • Da li praznična svetla sijaju svim ljudima?
  • Da li Deda Mrazovi, Božić Bate i ostala novogodišnja stvorenja nose darove samo onima koji su ih zaslužili?

Ako se ja pitam, novogodišnje priče nisu za svačije uši. Trebalo bi ih ispredati samo onima koji su još uvek deca – onima koji će večno ostati ušuškani u toj snežnoj noći. Trebalo bi da je čuju samo oni koji u njih veruju.

Još uvek mi jedna takva – sasvim zakasnela novogodišnja priča – leprša po sećanju…

Unsplash

Mala i Mali su bili deca koja poznaju sreću. Odrastali su u nekim drugim vremenima, u porodici sa mnogo dece, u gnezdu bez roditelja. Znali su da su brat i sestra, da nemaju roditelje, ali da imaju mnogo braće i sestara po istoj sudbini i da su vaspitači tu da im nadomeste porodicu. Život im je podario ogromno bogatstvo – dao im je jedno drugo.

Kad sreću nađeš u onome što imaš, ne boli te, niti ti nedostaje ono što nemaš.

A zar su Mali i Mala imali MALO?! Plave oči su im se smešile na isti način, smeđa kosa se kovrdžala na istim mestima – delilo ih je samo nekoliko minuta koliko je on bio stariji od nje.

Za njih novogodišnja noć nije bila što je i drugima.

Jedne takve noći oni su došli na svet:

,,Dečice, doneli su vas ovde kao bebe. Bili ste rumeni i uplakani – bili ste naš novogodišnji paketić. Kad ugledate jelke i začujete vatromete, znajte da ceo svet slavi vaš rođendan” – govorila je njihova omiljena vaspitačica.

Ponosno su dočekivali novogodišnje noći, jer su u svojim dečijim srcima verovali da su oni slavljenici, a svi ljudi baš njihovi gosti. Spoznali su sreću za kakvu ni mnogo dece sa oba roditelja nije znalo – spoznali su suštinu novogodišnje noći:

  • Ako je meriš poklonima, paketićima i vatrometima, ona je noć kao i svaka druga.
  • Ako je meriš osmesima i zagrljajima, onda je ona čarolija.
  • Svaka bi noć mogla biti novogodišnja kada bismo mi bili uvek onakvi kakvi smo samo te jedne noći!
Unsplash

Nakon ove zakasnele novogodišnje priče, slede i zakasnele novogodišnje liste:

✔ KAŽEM DA: decembru, januaru, rođendanskim žurkama, prazničnoj atmosferi, poklonima, raspustima, odmorima, neradnim danima, koncertima, priredbama, Deda Mrazu, Snešku Beliću, pozdravima – čestitkama – željama, lampionoma, Novoj godini, Božiću, slavama, okupljanjima, postu, molitvi, pričešćivanjima, mrsu, ruskoj salati, hedonizmu, lenjosti, šetnji, filmskim maratonima, čitanju knjiga, kvalitetnoj muzici, kreativnosti, pogledu u budućnost, preispitivanju, druženju, pomirenju, zahvalnosti, ljubavi, 2020-oj i 2021-oj. Prva DOBRO OSTALA, a druga DOBRO DOŠLA!

✖ KAŽEM NE: gužvi na putevima, pijanoj vožnji, petardama, pucnjima iz pištolja, bahatosti, virusima, dočecima u kafanama, tučama, usamljenosti, kompleksima, vraćanju u prošlost, lošim uspomenama, sistematizacijama, rekapitulacijama, svođenjima računa, podvlačenju crte, poređenju sa drugima, mržnji, UZALUD PROŠLIM I UZALUD DOŠLIM GODINAMA!

Ipak, zadovoljna što je prvi niz brojniji od drugog.

Za 4 meseca zakašnjenja, molim, račun ispostaviti na sledeću adresu:

Ime i prezime primaoca: Korona Virus

Adresa primaoca: Bulevar izolacije bb

Poštanski fah: Covid-19

Unsplash

Bonus: Novogodišnji običaji ( ČITAJ: predrasude) u koje odbijam da verujem:

1. PRESTUPNA godina:

Kažu da u prestupnoj godini ne bi trebalo započinjati važne poslove… Tvrde da je svaka prestupna – BAKSUZNA godina… U njoj se ne sade voćke, ne ženi se, niti udaje… Jedino u prestupnoj godini žene mogu prositi muškarce, umesto da budu zaprošene… Trebalo bi, kažu, samo čekati da prođje… Prestupna 2020. nam je donela koronu – da li da se zamislim nas ovim verovanjem?

Ipak, ODBIJAM da verujem, jer sam rođena prestupne godine, jer sam se zapošljavala, zaljubljivala, diplomirala, počinjala, prekidala, uspevala, odustajala i još mnogo toga radila u prestupnim godinama… I, svakako, neću čekati da neka prestupna prođe, a da u njoj ne dam sve od sebe…

2. PRVA OSOBA KOJA TI DOĐE U KUĆU U NOVOJ GODINI, ODREĐUJE KAKVA ĆE GODINA BITI:

✔ Ako je u pitanju muškarac, godina će, kažu, biti dobra. Još ukoliko je on mlad, crn, visok i stasit, a, pritom, i dobar čovek, tada će nam godina biti uspešna. Nešto manji uspeh nam obećavaju svetli, stariji ili manje ugledni muškarci. Ipak, ako nam prva preko praga zakorači žena, tada nam neće pomoći ni njene eventualne lepota, mladost, ni dobrota, jer nas njen pol unapred osuđuje na lošu godinu…

ODBIJAM da verujem, jer nas ovo verovanje postavlja u podređenu ulogu – uljuljkuje nas da nam neko drugi određuje budućnost, umesto da se sami za nju borimo. I, kao po običaju, ženu smatra nosiocem zla…

ODBIJAM DA VERUJEM! Ako se potrudiš, možeš me čuti kako šapućem: Kad sreću nađeš u onome što imaš, ne boli te, niti ti nedostaje ono što nemaš!

2 Comments