DOGAĐAJI,  MOTIVACIJA,  SAVETI

Instagram lajv: ,,Kreativnost i vizija”

U četvrtak, 20. avgusta u 21h, na Instagram profilu @tanjataubner sam gostovala u lajvu na temu ,,Kreativnost i vizija”.

Tema se pokazala kao interesantna mnogobrojnim pratiocima. Otvorila je različita pitanja, ali je jedan sat, koliko lajv traje, bio nedovoljan da je obuhvatimo u potpunosti.

Ipak, doneli smo izvesne zaključke. Onaj najbitniji, koji smo uspostavili i kao lajtmotiv je:

,,Kreativnost se tiče svih nas, bez obzira na to kojim se poslom bavimo!

Svako ima pravo na viziju!”

Rekli su o kreativnosti

,,Kreativnost je inteligencija koja se zabavlja”. ( Albert Ajnštajn)

,,Kreativnost pere prašinu svakodnevnog života sa naših duša“. ( Pablo Pikaso)

,,Kreativnost se ne može potrošiti – što je više koristiš, više je imaš”. ( Maja Anđelou)

,,Kreativnost zahteva hrabrost da se odvojimo od sigurnog”. ( Erih From)

Unsplash

Kreativnost se tiče svih nas

Bez obzira na to što kreativnost kao osobinu pripisujemo uglavnom umetnicima, neporecivo je da unutar svih nas postoji stvaralačka sila koja nas vodi kroz život.

Onda kada je otkrijemo u sebi, pronalazimo svoju svrhu. Kreativnost nam ne dozvoljava da zamru naša osećanja i da postanemo ravnodušni prema životu.

Iz potrebe da popravimo svet oko nas, mi stvaramo. Kao takva, kreativnost je, zapravo, vizija nečeg boljeg.

Ipak, pitanje svih pitanja na koje tražimo odgovor glasi: Kako se kreativnost budi, otkriva i vežba?

Neki od mogućih odgovora nam mogu pomoći da joj se približimo:

 • Kreativac je čovek uzbuđenja – ono što jedva čekate da radite i što činite sa treperenjem verovatno je vaš izvor kreativnosti.
 • Stvaraju oni koji se i dalje nadaju – ono što u vama probudi volju, optimizam i nadu je vaš put ka kreativnosti.
 • Najveći uspeh onog koji stvara je oslobođenje – ako vam određena aktivnost donese dragoceni osećaj slobode, znajte da ste na tragu kreativnosti.
 • Kreativnost je rezultat srca i odraz duše, a ne uma – kada se preispitujete u potrazi za kreativnošću, sada znate na koja vrata bi trebalo da pokucate.

Neispoljena kreativnost je čest uzrok bolesti. Onda kada je potiskujemo i ne živimo svoju istinu, tada trpi naše zdravlje. Bolest je, u tom slučaju, forsiranje duše u pogrešnom smeru, umesto da kreativnošću ispunjavamo svrhu svog bića.

Pojam kreativnost možemo poistovetiti sa terminima stvaranje i stvaralaštvo. Sa druge strane, kreativnost nije isto što i mašta, inspiracija i vizija. Nije ispravno izjednačiti je ni sa pojmovima kao što su snalažljivot ili improvizacija.

Unsplash

O viziji

Viziju, sa druge strane, možemo objasniti pojmovima kao što su: ideja, koncepcija, perspektiva i strategija.

Ukoliko bismo na metaforičan način pokušali da je razumemo, mogli bismo upotrebiti sledeću sliku:

Vizija je polazište, odnosno polazna tačka na putu koji se zove kreativnost. Kreativnost je proces koji nas dovodi do cilja. Naše delo, proizvod ili usluga, koje stvorimo u procesu kreativnosti, čine krajnju tačku ili ishodište na putu stvaranja.

Važno je naglasiti da pravo na viziju nemaju samo izuzetni, poput Novaka Đokovića, koji je sa pet godina obećao da će biti prvi reket sveta.

I mi, malo manje izuzetni ili obični, imamo pravo na viziju.

Ipak, ne zaboravimo, ovo pravo nam niko ne uskraćuje, već ga moramo sami sebi dozvoliti.

S obzirom na to vizije ( ideje) nestaju brže od novca, na putu njihovog sprovođenja, neophodno ih je, za početak, barem zabeležiti.

Ako vam i dalje nije jasno šta je vizija, do njene spoznaje će vas odvesti rečenica: ,,Kada si za nešto stvoren, glupo je praviti se da si nešto drugo!”

Unsplash

Ko su kreativni vizionari?

Ukoliko se osvrnete oko sebe, sasvim sigurno ćete u vašem najbližem okruženju prepoznati mnogobrojne kreativne vizionare.

Ovim tekstom i lajvom želimo da ukažemo na primere iz svakodnevnog života koji nam mogu pomoći da osvestimo svoju viziju i da u sebi probudimo kreativnost:

 1. U mojoj svakodnevici postoji devojčica koja je u osmom razredu osnovne škole, kada su je pitali koju će srednju školu upisati, već tada znala šta će studirati i na kom fakultetu. Ona je kreativni vizionar.
 2. U dnevnim novinama sam naišla na priču o devojčici koja sa svojih osam godina muze koze i pravi sir čim završi svoje školske obaveze, ne zato što mora, već zato što to voli i želi. Ona je kreativni vizionar.
 3. Sećam se dečaka koji je jedva čekao da odraste da bi mogao da vozi automobile. On je bio kreativni vizionar.
 4. Takođe, sećam se još jednog dečaka koji je još u školskim danima tvrdio da će imati svoju firmu. On je bio kreativni vizionar. Ne sumnjajte da je svoju viziju ostvario!
 5. Imam jednu virtuelnu prijateljicu koja je obećala sebi da će steći kuću. Svojim usmerenim mislima na to kako će kuća izgledati i kako će je urediti, ali i svojim delima, održava svoju viziju živom i podržava je kao mogućnost. Ona je kreativni vizionar.
 6. Poznajem deku od sedamdeset godina koji od svoje bašte pravi rajski vrt. On uspeva da odgaji i voćke koje nisu zastupljenje na našem podneblju – obrazujući se i vredno radeći. Njegova ideja je da retku voćku uzgaja i da je plasira na tržište. On je kreativni vizionar.
 7. Čitala sam o ženi koja je maštala o tome da ima svoje parče zemlje u velikom gradu. Pronašla je način da svoju ideju ostvari – iznajmila ga je u obližnjem selu i na njemu gaji cveće, voće i povrće. Ona je kreativni vizionar.
 8. Svaki baka ili deka za koje pročitate da su diplomirali pod stare dane su kreativni vizionari.
 9. Svaka osoba koja je nadmašila svoj hendikep – koja slika bez ruku nogama, komponuje bez sluha ili muzicira bez vida je kreativni vizionar.
 10. Svi oni kojima je odbijena ideja i koji od nje nisu odustali, da bi je kasnije prodali gigantima za milione i milijarde, su kreativni vizionari.
 11. Svaki dobar čovek koji se posvetio izgradnji odnosa – koji porodice i familije drži na okupu – je kreativni vizionar.
 12. Uostalom, svaka slika, fotografija, film, pesma ili knjiga su nekada bili vizija i nastali su kreativnošću.

O svom kreativnom putu sam pisala u tekstu ,,Koji je tvoj Sizifov posao?” U njemu razmatram i zaključujem: ,,Uvek kada vidim nekog ko sa osmehom, entuzijazmom i srećom radi ono što voli, zapitam se koliko mu je vremena trebalo da od Sizifa postane to što jeste”.

Svi smo mi autsajderi na počecima puta koji se zove kreativna vizija. Pobednici su oni koji ne odustanu i koji istraju.

Svaka kreativna vizija je, zapravo, jedna sasvim sentimentalna priča o uspehu.

Unsplash

Zaključci

Iako pojmovi kreativnost i vizija deluju apstraktno i nedokučivo onima koji se bave takozvanim ,,običnim” zanimanjima i na prvi pogled ih se ne tiču jer se nalaze u delokrugu umetnika – važno je razvejati zabludu – ni kreativnost ni vizija nisu rezervisane samo za odabrane, već su sveprisutne.

Gotovo svako od nas je u nečemu poseban – stoga je najveća sreća kada spoznamo svoju viziju i najdraži uspeh kada prepoznamo svoj talenat.

Ipak, za tako nešto su potrebni vreme i sazrevanje. Na tom putu, ne treba se požurivati, gubiti strpljenje i propustiti svojih pet minuta.

Onda kada drugi govore o kreativnosti i viziji, one nam deluju lako dostižne, ali u pitanju su dugoročni procesi koji zahtevaju:

 • potragu za sobom,
 • preispitivanje,
 • osvešćivanje podsvesnog,
 • rad na sebi,
 • razgovor sa sobom,
 • disciplinu,
 • akciju,
 • ambiciju,
 • volju,
 • želju,
 • motivaciju,
 • ulaganje sebe,
 • davanje sebe,
 • izlazak iz zone komfora
 • odricanja…

I još mnogo toga.

Da zaključimo:

 • Vizija je ideja. Vizija je kada znamo šta hoćemo. Vizija je neizvesnost, jer ne znamo na koji bismo način mogli ostvariti ono što hoćemo.
 • Kreativnost je proces. Kreativnost je kada ne znamo šta sve možemo, pa to otkrivamo. Kreativnost je iznenađenje koje susrećemo na putu ostvarenja naše vizije.

Kreativnost i vizija su uslovljeni jedno drugim – da bi se vizija ostvarila, ona iziskuje kreativnost; da bi se kreativnost probudila, potrebna joj je vizija.

U jednoj rečenici sažete, kreativnost i vizija nam poručuju: ,,Kada si za nešto stvoren, glupo je praviti se da si nešto drugo”!