PISANJE,  SAVETI

Kako da uspešno pratiš tok svojih misli?

Da bi stvarao, treba da posmatraš.

Da bi posmatrao, moraš biti svestan.

Da bi bio svestan, neophodno je da su ti živa sva čula. Kad su ti čula živa, a ne otupela, ti osećaš i stvaraš srcem.

Daj sebi vremena za promišljanje! Ne požuruj sebe!

Za pisanje ti je potrebno manje vremena, nego za razmišljanje.

  • Ako si neku pesmu ili priču napisao za nekoliko sati, znaj da si, iako toga nisi svestan, o njoj razmišljao danima.
  • Ako si na pismenom zadatku, na času od 45 minuta, o temi razmišljao 30 minuta, preostalih 15 će biti sasvim dovoljni da zapišeš sve što si hteo.
Unsplash

Kad god imaš problem da svoju ideju pretočiš u reči, znaj da o njoj nisi dovoljno razmislio.

Neuspele priče su rezultat nedovoljnog razmišljanja i osmišljavanja, više nego lošeg stila! 

( Ne) Hodam sad kao zombi…


Jednog kišnog dana u Beogradu, u izmaglici mokrih ulica i tmurnih pogleda, koji mute vid i umrtvljuju ostala čula, shvatila sam da grad pulsira zahvaljujući onim njegovim principima koji počivaju na stvaranju i na posmatranju.

Grad je pozornica, a mi smo, u isto vreme, i glavni glumci i publika – zato, ne dozvoli da ulicama svog mesta hodaš kao zombi, već se osvrni, probudi i posmatraj, ako već ne možeš da stvaraš!

Kada uhvatiš tok svojih misli, moći ćeš i da stvaraš!

P.S. Pročitaj komentar ispod – ostavila ga je čitateljka ovog bloga koja pisanje poznaje ,,u dušu”. Poslužiće ti kao dragocena dopuna onome što si saznao u tekstu.

2 Comments

  • Aleksandra Đorđević

    Ovo je mnogo dobro! Slažem se sa svakom rečju. Dodala bih samo da je druga strana medalje razmišljati do iznemoglosti, pokušati zamisliti i osmisliti svaki, pa i najmanji detalj. Moj recept: osmisliti otprilike 2/3. Nemojte se izgubiti u razmišljanju, nekada se mora početi, a onda će ta dva procesa da se razvijaju paralelno, a biće i lepih iznenađenja. Mora se ostaviti malo prostora. Snežo, nadam se da je u redu što sam svojoj malenkosti dala slobodu da razradim ovu temu. 😉

    • tvojmagazin

      Draga Aleks, ne da je u redu, nego obožavam tvoje dopune – one su iz prve ruke, jer dolaze od jednog pisca. Potpuno se slažem sa tobom, razmišljanje je važno, ali ga je, u nekom trenutku, potrebno pretvoriti u dela. Hvala ti što zbog tebe moji tekstovi dobijaju smisao! Ljubim te!