MISLITE O TOME,  MOTIVACIJA

Kako sam ,,predvidela” koronu?

,,Cirkus Korona” je pred nama zaigrao u martu prošle, 2020. godine.

Mesec dana pre toga, postovala sam iz karantina.

Nažalost, u mom kalendaru, polovina februara je obično bivala rezervisana – ne za Dan zaljubljenih – već za grip.

Nijedne godine mu se nisam suprotstavila, niti su mi u tome pomogli vitamin C, propolis, ehinacea, ekomer, domaći med, čajevi, ceđeni sokovi i ostala čuda prirode.

Kao osoba koja pati od hronične bolesti (astme), i pritom je alergična na jaja (koja čine vakcinu protiv gripa) i još poneki nutritivni alergen, nisam bila u mogućnosti da se zaštitim vakcinacijom.

Takođe, ni instant lekovi, poput Fervexa, nisu dolazili u obzir, jer moj organizam ne sme dozvoliti sebi da brzinski preseca ili potiskuje upalne procese, već mora da ih odleži.

I tako, odležah i te godine, kako mi se tada učinilo – konjski grip – ne ptičiji, svinjski, zmijski, već pravi pravcati konjski grip.


Šaleći se, govorila sam da sam se osetila kao da me gaze najbolji konji iz epskih pesama – kao da su se ŠARAC, JABUČILO, ĐOGIN i ŽDRALIN lično udružili protiv mene – dobro su me izgazili, a potom su me razvlačili na sve četiri strane sveta.

Unsplash

Pitala sam se kako je deci koja su pod temperaturom, kada je meni, odrasloj, bilo iscrpljujuće.

Takođe, pitala se kako je onima koji ne mogu sebi dozvoliti da grip odleže, već bolesni rade? Nažalost, i sama sam ranije bila u takvim situacijama, sada zahvalna na tome što sebi mogu dozvoliti pauzu od svega.

Spoznala sam tada da baš ta pauza od svega, kada se telo bori i oporavlja, može ponekad doneti kompletno resetovanje i darovati nam novu snagu.

Posle temperature, u glavi su mi se rađale nove ideje, koje su, po izlasku iz karantina, prerasle u tekstove.

Pitala sam tada svoje virtuelne prijatelje kako se bore protiv gripa, tražila preporuke, savete ili čarobnu formulu.

I naposletku, postavila još jedno pitanje: Sa koje planete dolaze oni koji nikada ne podležu gripu?

Potom…

A potom, nakon mesec dana, usledio je crni ples koji je, kao vrag, sa sobom odneo duhovitost i ideju kako pauza rađa novu kreativnost.

Ubrzo su utešilačke rečenice, koje su nam govorile da se iz korone može izvući i nešto dobro, postale odbrambeni mehanizam za lakše mirenje sa činjenicom da je planeta prestala da se okreće i da je život bio primoran da stoji.

Jedino vreme teče, imuno na cirkuse.