MOTIVACIJA,  PISANJE

Koje je boje tvoja narav?

Znam, pomislićeš:

– Ko još ima vremena da o tome razmišlja – takav sam, kakav sam

– U redu, onda mi kaži koje bi boje želeo da ona bude?

– Zašto mi postavljaš ta čudna pitanja? I zašto, uopšte, čitam ovaj čudni tekst? I zašto te, uopšte, pratim kad si čudna osoba?

– Hvala ti na odgovoru, crvena naravi!

– Hej, čekaj, stani, kuda si pošla? Nisam ti ništa odgovorio?!?

– Varaš se, crvena naravi, tvoj odgovor je upravo onakav kakav si i ti.

Dišeš crveno, izdišeš crveno, voliš crveno, mrziš crveno…

Reaguješ tako da sve oko tebe plamti. Tvoje reči su usijane. Tvoje misli su uzavrele. Tvoji pokreti su užarena masa. Tvoje srce je pakleno.

Odgovaraš, a misliš da nisi ništa rekao – umesto tebe govore tvoje vatre, crvena naravi.– Misliš da si mnogo pametna, jel’ da? Koliko znam, ti si piskaralo i nastavnik, a ne psiholog? I zbog čega me, uopšte, proučavaš? Pa da, znam, nemaš pametnijeg posla.

– U pravu si, nemam pametnijeg posla, osim da zovem te i volim te crveno.

Unsplash

Crveno je moja omiljena boja.

Kažu da onaj ko nosi crno poručuje: ,,Ne diram te, ne diraj me”!

Šta onda poručuje onaj ko nosi crveno?

 • Iako me ne diraš, diraću te.
 • Iako nisi ni pomislio da me diraš, navešću te da to učiniš.
 • Onda kad misliš da me diraš, tada ja diram tebe.
 • Nosim crveno, govorim glasno i diraću te.
 • Ne povlači se da bi se krio iza distance, jer ako su nam se ukrstili putevi, onda je potrebno da se dodirujemo – da bismo jedno drugo doveli do svojih boja i svojih naravi.

Koje je boje tvoja narav, šta misliš?

I šta ta boja govori o tebi?

8 Comments

 • Ogi

  Baš sladak tekst! Što se tiče boja, teško mogu da se odlučim za jednu – teget, bež i ljubičasta. Imaju boje neku magiju.

  • tvojmagazin

   Draga Olgice, mnogo ti hvala!
   Ovaj tekst sam napisala spontano i samoj sam sebi bila insiracija 😉
   Dopadaju mi se tvoje boje – one te čine zanimljivom, posebno ljubičasta. Ja sam, u međuvremenu shvatila da me, osim crvene, određuju i ostale nijanse sunca i vatre – narandžasta i žuta. U svakom slučaju, boje su magične jer toliko govore o nama…
   Šaljem ti ogroman pozdrav!

 • Aleksandra Đorđević

  Hm, koje je boje moja narav? Kaži mi ti kako me vidiš? To nije obavezno omiljena boja, jelda? Obožavam ovakve tekstove. Hoću još!!! 🤗

  • tvojmagazin

   Biće još, obećavam! A ti si ponekad crvene naravi, čini mi se dok pišeš i dok podržavaš. Često si plava narav – dok voziš bicikl ili slušaš muziku. Ima tu i bele – boje mira i spokoja dok si sa porodicom… Premalo je jedna boja da tebe definiše, draga Aleks! 🙂

 • Ogi

  Nema na čemu, draga Snežana. Mnogo mi se svideo tekst kao i ceo Tvoj Magazin. Vidi se da vodiš računa o svemu – koncepcija bloga, teme o kojima pišeš, sagovornici koje intervjuišeš. A posebno je upečatljiv tvoj veliki talenat i ljubav prema pisanju. Divim ti se! Jedna čitateljka je napisala u jednom komentaru da ja blog prava mala oaza. Isto sam pomislila kada sam se prvi put susrela sa magazinom.

  Srdačan pozdrav.

  • tvojmagazin

   Koliko me srećnom čine tvoje reči! Upravo sam sliku kreativne oaze i imala u glavi kada sam stvarala blog. Ponosna sam na vas koji ga čitate – postali ste mi jako bliski i dragi. Mnogo ti hvala na podršci! Ogroman pozdrav!