Mili Dueli
KONKURSI,  PREPORUKE

TVOJ MAGAZIN preporučuje: Vreme je za poeziju – Mili Dueli 2020.

Ukoliko pišeš poeziju, siguran si u svoj talenat, voliš da se takmičiš i želiš da se oprobaš sa drugim autorima, preporučujemo ti da se što pre prijaviš za učešće na ,,Milim Duelima”.

Šta su ,,MILI DUELI”?

,,Mili Dueli” je projekat promovisanja kulture, umetnosti i tolerancije na prostorima Balkana.

Najveći događaj u okviru ovog projekta je takmičenje u pisanju poezije balkanskih autora, autora iz dijaspore i stranih autora poezije.

Projekat je inspirisan idejom Nermina Delića, bosanskohercegovačkog književnika.

Takmičenje je onlajn karaktera – sve se odbija iz udobnosti tvog doma, preko društvene mreže Facebook i preko zvaničnog sajta.

Nadmetanje se sastoji od pet eliminacionih krugova.

Za svaki naredni krug koji prođu, autori šalju novu pesmu koju pregleda i vrednuje ocenom internacionalni žiri – sastavljen od renomiranih balkanskih umetnika širom regiona i od ranijih pobednika Milih Duela.

Pored žirija, odluku o tome ko prolazi u sledeće krugove donose i stalni čitaoci koji takmičenje prate.

Mili Dueli su jedinstveni i po tome što žiri daje iscrpne komentare, smernice i obrazloženja za svoje glasove – ni na jednom drugom regionalnom takmičenju poezije nije tako. Stoga, ovo je odlična prilika za sve one koji žele književnu kritiku za svoje pesme.

www.milidueli.com

Projekt je odlična prilika za mlade, neafirmisane autore da dođu do izražaja, ali i za afirmisane, starije autore, za potvrdu uspeha.

Žiri vrednuje isključivo pesme koje autor pošalje na konkurs, bez uvida u ostalo stvaralaštvo autora, te je stoga važno da učesnici pošalju svoje najbolje pesme

Do sada je održano sedam sezona, u kojima su pobednici bili: Dijana Stevanović Uherek (Srbija), Enea Hotić (BiH), Anđela Turukalo (Crna Gora), Ante Jezerčić (Hrvatska), Lela Zjajo (Nemačka), Stefan Lazarević (Srbija), Iryna Fingerova (Ukrajina) i Nikola Ismail (Srbija).

Kroz sedam sezona je prošlo preko 2500 prijava za učešće, a nagrađeno je preko 100 autora najvećim književnim priznanjima.

www.milidueli.com

Poziv za učešće na takmičenju 2020.

Pozivaju se i afirmisani i neafirmisani autori poezije da se prijave za učešće u osmoj sezoni Milih Duela – onlajn balkanskog takmičenja poezije.

Učešće obuhvata druženje pesnika preko društvene mreže Facebook tokom meseca jula, avgusta i septembra 2020. godine.

Druženje je takmičarskog karaktera.

Uslovi konkursa

Mili Dueli su internacionalnog karaktera, te se na konkurs mogu prijaviti autori iz bilo kog dela sveta, bez starosnog ograničenja. 

Uslov za prijavu je da ste autor poezije koju šaljete na konkurs.

 Raniji učesnici Milih Duela se mogu prijaviti ponovo. Izuzetak su pobednici prethodnih sedam sezona koji više ne mogu učestvovati na takmičenju.

Prijave za konkurs su otvorene na ovom linku.

Učešće na konkursu je potpuno besplatno!

www.milidueli.com

Nagrade

Glavna nagrada: 

  • Plaketa + Laureat „Mili Dueli“ („Pesnik regiona po izboru Mili Dueli 2020. godinu“) – za osvojeno 1. mesto

* Nagrada se uručuje sledeće godine, tokom leta.

Ostale nagrade:

  • Plaketa za prvih deset mesta osvojenih u finalu kontesta
  • Plaketa za najbolji plasman balkanske države (BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Grčke i Albanije)
  • Plaketa za najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje).

Specijalno priznanje:

  • Al Buqain priznanje – za osobu koja se tokom trajanja sezone ponajviše istakla u promovisanju međunarodne saradnje književnika medijskim putem skladno misiji projekta Milih Duela. Nagrada uključuje plaketu.
  • Aga priznanje – specijalno priznanje u finalu, dodeljuje se za najpregledaniji video klip autora poezije, u čast tragično stradalog finaliste Mili Dueli 2019, Nermina Aganovića. Nagrada uključuje plaketu.

Revijalno priznanje:

  • Svaki autor koji bude odabran za učešće u Milim Duelima, dobija elektronsko i/ili štampano (zavisno od učešća u zborniku i dolaska na promociju koji su planirani u budućnosti) Priznanje za međunarodnu saradnju, književni doprinos plasiranja pisane reči kroz društvene mreže, te podsticanje razvoja književne kritike na ovim prostorima tokom 2020. godine. Autorima s kojima ne ostvarimo saradnju, priznanje neće biti dodeljeno.

Ove sezone će izaći elektronski zbornik poezije autora i književnih kritika žirija na njihova dela.

O detaljima velikog štampanog zbornika učesnika Milih Duela iz ove i prethodnih sezona, izaći će naknadne informacije i poziv.

ROK ZA PRIJAVU je 31. maj 2020. godine.

Organizator će odabrati najuspešnije prijave i polaznike ,,Milih Duela 2020”, koji će u junu biti obavešteni porukom na fejsbuk profilu ukoliko prođu prvi krug.

Sve detalje u vezi sa takmičenjem možeš pratiti na Facebook stranici ,,Milih Duela”.

Izvor: https://milidueli.com/