KOLUMNE,  LET'S TALK

Kratkokosa ženstvenost

U sklopu proučavanja fenomena ženstvenosti, psiholozi su se bavili različitim aspektima ženskog bića. S obzirom na to da je duga kosa simbol ženske lepote, odluka nekih dama da nose kratku kosu zaintrigirala ih je da je objasne.

Zašto se neke dame odlučuju da se odreknu atributa koji ih oduvek čini poželjnim?

U pokušaju da odgovore na ovo pitanje, svetski psiholozi su istraživali da li je kratka kosa kod žena podsvesni signal da više nisu zainteresovane za intimne odnose i da sebe ne percipiraju kao seksualne objekte.

Došli su do zaključka da kratka frizura ne signalizira nedostatak libida, već da je pre znak revolucionarnosti – po njihovom mišljenju, kratka kosa kod žene je simbol oslobođenja. 

Pixabay

Takođe, stručnjaci su sproveli još jedan test u želji da saznaju kakve su reakcije muškaraca na kratku kosu kod dama. Došli su do sledećeg zaključka:

Ako se muškarcu ponudi da bira između dve fotografije iste žene, gde na jednoj ona ima kratku, a na drugoj dugu kosu, u većini slučajeva, on će izabrati onu s dugom, bez obzira na to što dami kratka kosa bolje pristaje.

Po ovom istraživanju, koje je 2013. godine sprovedeno u Velikoj Britaniji, ispostavilo se da 73% muškaraca više voli dugu kosu kod žena, 15% njih voli kratku kosu, dok je 13% onih kojima je apsolutno svejedno.

Objašnjenje se krije u njihovom iskonskom nagonu – psiholozi veruju da žena s dugom zdravom kosom ostavlja utisak plodnosti u muškarčevoj svesti. Duga kosa, takođe, u muškom mozgu označava dostupniju ženu, ali i signalizira razliku među polovima

Nakon istraživanja, psiholozi su formirali profil dame sa kratkom kosom: ona je samouverena, društvena, prijatna i nestašna. Lako stiče nove prijatelje. Voli poslove u kojima njena inteligencija dolazi do izražaja. Probleme rešava smireno i pošteno. Spremna je da pokaže stav. Dakle, žena sa kratkom kosom, jednostavno, odiše samopouzdanjem.

Pixabay

Ono što možemo zaključiti na osnovu psiholoških istraživanja je sledeće: skraćivanje kose kod dama nikada nije samo promena frizure, već taj čin sa sobom nosi poruku. Dame na taj način poručuju: U prvom planu su moja ličnost i moja intelektualnost, a ne seksualnost!

Ženstvenost je mnogo više od duge kose

Dakle, kratka kosa kod žene simbolizuje njenu moć, nezavisnost, kreativnost i praktičnost.

Dama koja se odluči za kratku frizuru, ne strahuje da će izgubiti na ženstvenosti, jer je svesna da ona podrazumeva mnogo više od duge kose. Pritom, ne želi ni da se skriva iza ovog ženskog atributa – njoj duga kosa ne daje iluziju sigurnosti. Ona je, svakako, sigurna u sebe, pa se zbog šišanja ne oseća ogoljeno.

Žena s kratkom kosom nema potrebu da dokazuje svoju seksualnu privlačnost. Ali, zato ima potrebu da pokaže svoj stav.

U periodu kada su žene počinjale da ulaze u poslovni svet muškaraca, kratka kosa i klasični stil odevanja bili su način da skrenu pažnju sa svojih fizičkih atributa na svoj intelekt. Pamtimo još uvek Melani Grifit u filmu ,,Zaposlena devojka” ( „Working girl”) iz 1988. godine – imala je kratku plavu kosu, nosila klasične kostime i poručivala: „Ako želiš da te shvate ozbiljno, moraš imati kratku frizuru!

Youtube Printscreen

Estetski efekat

Stilisti podržavaju ovaj trend, ali nas upozoravaju – kao i bilo koja druga novina, ni kratka kosa ne stoji svakome.

Potrebno je imati odgovarajući oblik lica za kratku frizuru. Zaključuju da, po pravilu, kratka kosa stoji osobama nežnih crta. Sa kratkom kosom lice će delovati mekše, oči izgledati veće, a vilica i jagodice definisanije. Dakle, ukoliko dama ima zanimljive konture lica, kratka kosa će ih još više naglasiti.

Osim konfiguracije lica, kratka kosa zahteva lepa ramena, dugačak vrat i definisanu bradu. Kada skratimo kosu, oslobađamo vrat, bistu i ramena, koji tada dolaze do izražaja.

Stilisti naglašavaju da kratka kosa bolje pristaje vitkim damama.

Takođe, kvalitet i tekstura kose važan su uslov za ovu frizuru.

Pixabay

Ipak, ključno pitanje koje nam postavljaju je: Imaš li pravu ličnost za kratku kosu?

Kratka kosa je, tvrde, simbol smele ženske lepote, jer otvara lice i čini njegove crte uočljivijim. Zbog toga dame sa kratkom kosom deluju upadljivo i u centru su pažnje.

Pošto je akcenat na licu, bolje im pristaju ogrlice, ešarpe, topovi i bluze/ haljine na jedno rame. Kratka kosa daje mnogo mogućnosti za stilizaciju – šnalicama, rajfovima, maramama i šeširima.

Takođe, kratka frizura daje i nove mogućnosti kada je šminka u pitanju.

Osim što ističe konture lica i gornjeg dela tela, zatim, doprinosi novim idejama za odeću, šminku i aksesoare, kratka kosa odaje i utisak jedinstvenog stila. Iskoristivši mogućnosti koje kratka frizura pruža, žena može izgledati atraktivnije i glamuroznije, nego što je delovala sa dugom kosom.

Ko se odluči da isproba ovaj trend, postićiće efekat elegancije, jer je, tvrde stilisti: ,,Kratka kosa mala crna haljina u svetu frizura”.

Pixabay

Predrasude o kratkoj kosi

Iako žene sa dugom kosom nemaju isključivo pravo na ženstvenost, pokazalo se da je kratka frizura osetljiva tema i za dame i za muškarce.

Veliki je broj tema na forumima koje se bave pitanjem kratke kose kod dama. Na takvim mestima možemo uvideti koliko je slika žene neodvojiva od duge kose i koliko je predrasuda o onim damama koje se odluče da je skrate. Izdvajamo samo neke od njih:

,,Kratka kosa može samo dok su klinke ili baš matore”. 

,,Sa kratkom kosom sve žene liče na babe koje su odustale od života”.

,,Svaki put kad vidim ženu sa kratkom kosom, odmah znam da ima tipa ili da je u braku”.

,,Mnogo više mi se sviđa duža kosa, nekako mi je to prirodno za žensko, a ne da izgleda kao rodjak od 15 leta”.

,,Žene sa kratkom kosom izgledaju kao tomboj ( prim. aut. muškarače)”.

,,Ne bih mogao da zamislim da poljubim devojku s kratkom kosom”.

,,Odaju utisak da su lenje i nemarne, a i da imaju višak muških hormona”.

,,Primećujem da što su žene starije, sve više teže da skraćuju kosu, a razlog je što manje brige i održavanja”.

,,Može devojka sa kratkom kosom, što da ne. Ali mora da je lepa baš”.

,,Volim kratku kosu kod žena. Uvek sam se pitao zašto, a vremenom sam shvatio – jer je otkriven vrat žene”. 

,,Ako nije privlačna sa kratkom kosom, neće joj pomoći dugačka kosa, ni frizura”.

Pixabay

Završićemo ovaj tekst komentarom jedne od kratkokosih dama koja je podelila svoje iskustvo: ,,Ne znam zašto drugi u nama vide lezbejke, amazonke, feministkinje i šta sve ne… Kad se sve završi, u svom odrazu u ogledalu vidim samo – ženu”.

Dodaćemo, kratka kosa je mali korak za čovečanstvo, ali veliki korak za ženstvenost.