(RE)KREATIVNO,  PISANJE

Kad poezija progovori: Konstantin Kavafi ( II deo)

Mnogo je načina da započneš ili da završiš svoj dan. Zašto upravo poezija ne bi bila tvoj pokretač ili tvoje smirenje? Dozvoli joj da progovori glasom Konstantina Kavafija – jednog od najuticajnijih svetskih pesnika.

Kada bi danas mogao da progovori, pesnik Kavafi bi bio jedan od najboljih motivacionih govornika. Svojim pesmama, angažovao bi te i intelektualno i emotivno.

Čak i ako nikada nisi čuo za Kavafija, razumećeš njegovu poruku, jer je njegova poezija bezvremena i univerzalna.

Konstantin Kavafi – istorijski pesnik

Kavafi je sam sebe smatrao „istorijskim pesnikom“.

Njegov odnos prema istoriji može se shvatiti kao vraćanje u prošlost, bežanje od sadašnjosti, stvaranje paralela između različitih vremena ili kao simbolička pouka.

Kavafi je pesnik koji je stvarao novu realnost iz uspomena.

Konstantin Kavafi je toliko voleo istoriju i povučenost u knjige da je tvrdio da bi, da nije pesnik, bio istoričar. Bio je strastveni poznavalac drevnih civilizacija, stoga, veliki broj njegovih pesama opisuje drevnu Grčku i Rimsko carstvo.

Najviše su ga doticale prelomne istorijske epohe – 4, 2 i 1. vek pre nove ere ili 4. vek nove ere, kada se dodiruju i sučeljavaju civilizacije starog Rima, Grčke, Egipta i Istoka, i kada se obračunavaju hrišćani sa paganima. Kavafijeve teme su i vizantijski vekovi, posebno 12. i 14. vek.

U svim tim epohama, Kavafijeva pronicljiva pesnička priroda sagledava ljudsko licemerje, prepoznaje sujetu, laž i ostale ljudske slabosti, čineći ih univerzalnim i bezvremenim temama.

Pixabay

Njegove pesme bacaju novo svetlo na istorijske podatke i navode nas da razmišljamo o tome šta je uopšte istina.

Kavafi je, osim toga, bio i pronicljivi psiholog, koji je težio da dokuči ljudsku prirodu.

Konstantin Kavafi – pesnik neispoljenosti

Tragajući dugo za svojim poetskim izrazom i ličnom identitetom: etničkim, nacionalnim, seksualnim, religijskim i kulturnim, Kavafi je ispisao čudesne stihove.

Kavafijeva poezija bila je ignorisana ili ismevana, što zbog stila, što zbog javnog iskazivanja homoseksualizma u pesmama. Poznat je po svojoj seksualnoj orijentaciji koje se nije odricao.

U svojim dvadesetim i tridesetim godinama pokušao je da piše heteroseksualnu ljubavnu poeziju, ali je u četrdesetim počeo da se oseća komotnije u temama o ljubavi među pripadnicima istog pola.

Napisao je oko 50 pesama koje su od njega načinile značajnu inspiraciju gej i biseksualnim piscima. Kavafi je napisao neke od najznačajnijih homoerotskih pesama svih vremena.

Pixabay

Iako je u nekim pesmama naglašen osećaj krivice, dok u drugim opisuje avanture u zabačenim predgrađima, sveukupan ton odiše samoprihvatanjem.

Ipak, njegovim delom provejava dostojanstveno osećanje neispoljenosti.

Konstantin Kavafi – pesnik grada

Pozornica njegovih pesama gotovo uvek je grad – bilo da je u pitanju njegova Aleksandrija, bilo neki antički ili savremeni, Kavafi je pesnik grada, gradske kulture i urbanosti.

Kritičari o Kavafiju

Mnogo je toga što su kritičari zamerali Kavafiju.

Osuđivali su njegov defetizam, negaciju života, teme koje su kontraproduktivne u vremenu kada patriotska dužnost nalaže da se ohrabri nacija, njegov elitizam, a posebno su osuđivali Kavafijev način pisanja i njegove teme.

Kritičari su bili složni u jednom – Kavafi piše suprotno svim estetskim merilima.

,,Nešto izvanredno se dogodilo” reči su poznatog grčkog pesnika i kritičara, Jorgosa Seferisa, misleći na transformaciju koja se dogodila u Kavafijevoj poeziji. Naime, Seferis je prve pesme, koje je Kavafi objavljivao u magazinima, opisivao kao obične i kritikovao ih je. Za samo nekoliko godina, Kavafi se kao pesnik transformiše i piše svoje najznačajnije pesme.

Postavlja se pitanje šta se dogodilo za tih nekoliko godina?

Kritičari su nam otkrili tajnu – smatraju da je veliki uticaj na pesnikovu transformaciju imala smrt koja ga je okruživala.

Kavafiju umiru brat i dva bliska prijatelja, svi veoma mladi. Ubrzo umiru i deda i majka. Do 1903. smrt je Kavafiju oduzela većinu porodice i nekoliko prijatelja.

Pixabay

Niko nije ni mogao da predvidi, na osnovu Kavafijeve rane faze, da će doći do ovakve transformacije.

Kavafi je sazreo i postao najznačajniji pesnik 20. veka.

Takođe, bilo je nezamislivo da će postati poštovan ne samo u Grčkoj, nego u svakoj zemlji gde je njegov rad preveden.

„Kavafi se danas čita kao savremeni pesnik, kao pesnik koji upravo stvara. Njegova poezija je stalno pravovremena: pomaže nam da shvatimo ljudsku sudbinu’’, jednoglasni su kritičari u svom stavu.

U čast Konstantina Kavafija

Grci su se potrudili da sačuvaju uspomenu na svog velikog pesnika:

  • Stan u kom je Kavafi živeo, danas je muzej.
  • Takođe, 1926. godine dodeljen mu je orden Feniksa od grčkih vlasti.
  • Jubilej njegove smrti u Grčkoj je nazvan „Godina Kavafija”.

Iako danas poeziju čitaju malobrojni posvećenici, ostaje nam da se nadamo da će barem neko od vas pročitati poneki Kavafijev stih.

Onda kada ga pročitate, verujte, shvatićete da se Kavafijeva poezija ne zaboravlja.