KOLUMNE,  LET'S TALK

Uloga muzike u osnaživanju žena: Kad slušaš pesmu, čuješ li tekst?

Svuda je prisutna. Bez nje nema ni sreće, ni tuge. Masovna je, jer dopire do mnogo slušalaca. Subliminalna je, jer deluje podsvesno. Podilazi nagonima i emocijama. Ona je kanal preko kog u naš um dopiru poruke, koji oblikuje mišljenje i koji često diktira trendove. Zato je njena uloga važna – njeno ime je muzika.

Muzika kao oružje u osnaživanju žena

Uloga muzike nije samo da zabavi – ona može da inspiriše, motiviše, ali i da podrži. Muzika je oružje kojim se mogu pogoditi mnogi važni ciljevi. Uverili smo se da se i loše stvari lako prihvataju kroz muziku, pa zašto onda ona ne bi bila pokretač pozitivnih promena?

Ukoliko vam je promakao trend u popularnoj muzici, u okviru kog se autori i izvođači obraćaju ženama i svojim pesmama ih osnažuju, ukazaćemo vam na njega:

Pre sedam godina nastala je pesma ,,Try’’ koju je otpevala američka pevačica Pink. Prošle godine, hrvatski pevač Ivan Volarić Zak napisao je i otpevao pesmu ,,Sama’’, dok su u februaru ove godine na Beoviziji Nataša i Una otpevale pesmu ,,Samo bez straha’’. Istrajnost, samoća, borba protiv nasilja i straha samo su neki od lajtmotiva ovih pesama koje se obraćaju ženama. Ovi umetnici su probleme sa kojima se žene suočavaju prepoznali kao važnu temu.

Iako ovakvim pesmama mnogi kritičari poriču umetničku vrednost, jer ih nazivaju namenskim i feminističkim, potrebno je pažljivo poslušati njihove tekstove koji u sebi kriju univerzalne vrednosti.

Pokušaj!

Poruka pesme koju izvodi Pink je ,,Pokušaj’’ ( ,,Try’’). Upotpunjena atraktivnim spotom, ova pesma ohrabruje. Kroz akrobatski ples, pevačica i njen partner dočaravaju ljubav, strast, mržnju i niz drugih emocija. U tekstu pesme analiziraju se kompleksnost ljubavnih odnosa, varljivost emocija i površnost života, a, takođe,  ističe se, kao obaveza svakog od nas, ustajanje nakon pada i novi pokušaj:

,,Kada si napolju tamo negde i radiš to što radiš; Da li samo životariš?; Reci mi da li samo životariš?; Tamo gde je želja; Tu će biti plamen; Tamo gde je plamen; Neko će se opeći; Ali samo zato što peče; Ne znači da ćeš umreti; Moraš ustati i pokušati, pokušati, pokušati…’’

Sama?

Kao kompletni autor i izvođač pesme ,,Sama’’, Ivan Volarić Zak je progovorio o potrebi svake žene da bude hrabra i da uzme stvari u svoje ruke. Pesma poručuje da treba ostati dosledan sebi, čak i u najtežim trenucima. Slušaoci se slažu da ih moćne reči ove pesme teše i da im daju snagu:

,,Ako te razočara onaj koga voliš ti; Ako te ljubav umori, nemoj nadu gubiti; I kada ludo voliš i kada gubiš najdraže, nemoj se izgubiti; Sama, ako ostaneš sama; Nemoj da saznaju oni što bi slavili tvoju samoću i tugu; I kada te boli, ti za ljubav ne moli; Ja te izdati neću, svima odglumi sreću; I kada te boli, ti samo ostani jaka; Lošima zapali svijeću, pa im poželi sreću.’’

Samo bez straha!

Važno je što se na manifestacijama poput Beovizije, koje su gledane i imaju veliki uticaj na javnost, mogu čuti angažovane pesme sa jasnom porukom. U godini u kojoj je za nekoliko meseci u Srbiji, u porodičnom nasilju, ubijeno 10 žena, Nataša i Una su pesmom ,,Samo bez straha’’, pronašle način da dignu glas protiv nasilja i poruče:

,,Rođena si slobodna, a ne oslobođena; Rođena si da živiš, a ne da čekaš kraj; Prati svoje srce, u njemu je put za raj; Ti, pitaj, volim te biće odgovor; Pitaj, ja ću se vratiti na to; Zatvori oči, idemo, vodim te, idemo; Sad dobro znaš, šta je šta; Nemoj da te vodi strah; Svaki dah, daj, da živi ljubav; Ti, budi svetlo, budi sjaj; Budi sunce kad je mrak; Drugo ime ti je ljubav Samo bez straha, pusti glas.’’

Kada slušaš pesmu, čuješ li tekst?

Pesme koje prenose univerzalnu poruku, razumljivu na svim prostorima i u svim vremenima, su one koje su obojene čistom emocijom, dobrom energijom, one koje su izražene upečatljivim glasom, ritmom koji pokreće i rečima koje dotiču.

Kažu da srećan sluša, a tužan razume –  zato, zastani ponekad i poslušaj tekst! On se obraća tebi – dozvoli mu da ti pomogne, da te ponese i da te ohrabri.