KOLUMNE,  LET'S TALK

Srpske žene – evropske liderke u informacionim tehnologijama

Da li ste znali da se, osim 8. marta, u svetu obeležava još jedan datum posvećen ženama? U pitanju je 25. april – Međunarodni dan žena u informaciono – komunikacionim tehnologijama.

Međunarodni dan žena u informaciono – komunikacionim tehnologijama uspostavljen je 2010. godine na inicijativu Srbije, a pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija.

Iako su žene u Srbiji pre svega usmerene na društvene nauke, medicinu, umetnost, pravo ili ekonomiju i nema ih dovoljno u IT sektoru, ipak su postale evropski lider u ovoj oblasti.

Zahvaljujući tom liderstvu, Srbija je inicirala događaje koji u prvi plan stavljaju pitanje rodne ravnopravnosti u digitalnom svetu. Svake godine, 25. aprila, možemo čuti glasove koji upozoravaju da IT sektor više nije ekskluzivno pravo muškaraca i da se rodni jaz mora prevazići. Osnovni cilj je, svakako, ublažavanje nedostatka kadrova na brzorastućem IT tržištu u Srbiji.

Pixabay

U Srbiji je svaki peti IT stručnjak žena

Iako statistika još uvek nije na strani žena – ona se popravlja iz dana u dan. Srpske dame sve češće biraju školovanje koje će im omogućiti željeno zaposlenje i konkurentnost na tržištu. Trenutno su evropske liderke, a Srbija se približava i svetskom proseku po udelu žena u programerskim zanimanjima. 

Prema istraživanju domaće programerske scene, koje je sproveo Startit, zabeležen je porast udela žena u informacionim tehnologijama – sa 12% 2017. na 14,5% 2018. godine.

I druga istraživanja na globalnom planu pokazuju da žene u IT sektoru čine svega jednu četvrtinu ukupno zaposlenih. Naime, Pinterest zapošljava 21% žena na IT pozicijama, Apple za procenat manje, u kompaniji Google taj broj je samo 17%, dok najmanje žena obavlja poslove iz domena informacionih tehnologija u Facebooku, tek 15%.

Ipak, potrebe tržišta se menjaju, digitalizacija zahvata sve grane društva, pa je uključivanje žena  u IT sektor postalo neminovnost. Jasno je da, kao ni za bilo koju drugu oblast ljudskog rada, ni za IT ne postoje prepreke da bi se njima žene bavile podjednako kvalitetno kao i muškarci.

Pixabay

Srpske IT inicijative

Slika osobe koja se bavi informacionim tehnologijama uvek je podrazumevala muškarca – takav pristup doprineo je da se i danas žene slabije odlučuju za ovu profesiju.

U najperspektivnijoj oblasti današnjice, žene mogu mnogo doprineti. Smatra se da se žene bolje snalaze u poslovima koji zahtevaju kreativnost i komunikaciju sa drugim ljudima, stoga dame u IT – u preuzimaju inicijativu u menadžerskim, takozvanim ,,netehničkim’’ pozicijama. Mnoge od njih pokreću svoje IT biznise, ostvaruju se u ulozi projekt menadžera, postaju uspešni web ili grafički dizajneri, pa čak i softverski inženjeri.

U svakom slučaju, postavljeni su temelji da se ohrabre žene koje razmišljaju da uđu u svet tehnologije. Različitim inicijativama im se poručuje da su sposobne i dobrodošle da to i urade.

IT prekvalifikacije

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije sprovodi treći krug programa prekvalifikacije za rad u IT sektoru. Iako se ovaj program ne odnosi samo na žene, damama se pruža šansa da popune nedostatak kadrova u IT sektoru u Srbiji. Obuka se realizuje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu i Čačku. Do sada, u prva dva kruga je obučeno 800 polaznika.

IT Bootcamp ,,Fondacije Ana i Vlade Divac’’

Svesni činjenice da IT industrija u Srbiji raste, ali da je ograničena brojem kvalifikovanih radnika, grupa donatora iz dijaspore je odlučila da otvori IT školu u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Cilj škole je da pruži besplatno znanje populaciji koja nije imala priliku za formalno IT obrazovanje. U okviru ove škole, svoju šansu su iskoristile i mnoge dame.

Pixabay

Rails Girls

Kao deo globalne Rails Girls zajednice, ova organizacija ženama pruža mogućnost da se upoznaju sa osnovama web programiranja koristeći Ruby on Rails platformu. Počevši sa radom u Srbiji od 2013. godine, Rails Girls zajednica je bila organizator radionica kroz koje su prošle na stotine učesnica i mentora.

Glavna ideja Rails Girls koncepta je da se ženama približi tehnologija i pruže alati koji će im pomoći da ispolje kreativnost i ostvare svoje ideje. Rezultat ovog zalaganja je osnivanje lokalnih Rails Girls zajednica i po drugim gradovima u Srbiji.

Belgrade Code Akademija

Kroz predstavljanje pozitivnih primera i uzora među ženama, ova škola daje svoj doprinos vrednovanju rada bez obzira na rod, nastojeći da ohrabri i podrži žene u aktivnijem angažovanju u IT sektoru. Kroz jedinstveni plan i program, ova neformalna obrazovna ustanova pruža mogućnost ženama da steknu osnovno znanje, ali i da ga prošire pomoću programerskih radionica.

„Nedelja ženskih priča u IT-u’’

Povodom Svetskog Dana žena u informaciono – komunikacionim tehnologijama, od 8. do 11. aprila održana je „Nedelja ženskih priča u IT-u’’. Ovaj događaj je zajednička inicijativa Microsoft razvojnog centra Srbije, kompanije GoDaddy, StartIT centra, Fondacije Petlja i Inicijative ,,Digitalna Srbija’’.

Cilj odražavanja ove manifestacije bio je da se skrene pažnja na potrebu za većim uključenjem žena u IT industriju. Kompanije iz oblasti IT – a prepoznale su ovaj problem kao važan, udružile su svoje snage i poslale su poruku ženama: ,,Dobrodošle ste u svet informacionih tehnologija!’’

Tokom „Nedelje ženskih priča u IT-u’’, okupljene su učenice osnovnih i srednjih škola, studentkinje, žene koje već rade u IT industriji, kao i one koje bi želele da se prekvalifikuju.

Pixabay

Organizovane su različite radionice, predavanja i panel diskusije u okviru kojih su žene IT stručnjaci podelile svoje profesionalne priče i na svom primeru pokazale da posao u IT – u nije rezervisan samo za muškarce.

Na ovaj način obeležen je Međunarodni dan žena u informaciono – komunikacionim tehnologijama, a dame su ohrabrene da započnu svoju karijeru u najperspektivnijoj oblasti industrije.

Iako pomenute inicijative ohrabruju, zabrinjava podatak da će, prema postojećim trendovima, rodni balans biti uspostavljen tek 2050. godine.

Ipak, oni koji se zalažu za pozitivne promene, kako u svetu, tako i u Srbiji, poručuju da je neophodna jednaka mogućnost za sve u tehnološkoj industriji. Važno je kreirati poslovno okruženje u kom pol ne treba da bude predmet razgovora.