ČITANJE,  KNJIGE,  PREPORUKE

Prosvetljujuće studije o ljubavi: Nove knjige Helen Fišer objavljene u Srbiji

Izdavačka kuća „Čigoja štampa“, krajem 2020. godine, objavila je knjige „Zašto volimo?“ i „Anatomija ljubavi“ autorke dr Helen Fišer, naučnice najpoznatije po svom temeljnom istraživanju romantične ljubavi.

Pre nego što je postala profesor istraživač na Univerzitetu Rutgers, Helen Fišer je bila naučni saradnik u Američkom muzeju prirodne istorije u Njujorku. Dr Fišer je sprovela opsežno istraživanje o evoluciji, izražavanju i hemiji ljubavi, a trenutno proučava biološke osnove ličnosti. Napisala je šest međunarodno najprodavanijih knjiga i mnogo članaka o nauci o mozgu i ljudskom socijalnom ponašanju. Njena knjiga „Zašto volimo“, našla se na listi Njujork tajmsovih zapaženih knjiga.

Knjiga „Zašto volimo? : priroda i hemija romantične ljubavi“ predstavlja provokativnu, prosvetljujuću, sveobuhvatnu i uverljivu studiju o ljubavi koja nudi radikalno nove odgovore na pitanja: Šta je ljubav, koga volimo i kako održati ljubav u životu.

Radeći sa timom naučnika na skeniranju mozga ljudi koji su se upravo ludo zaljubili, Fišer je dokazala ono što su psiholozi donedavno samo sumnjali: Kada se zaljubite, određena područja mozga zasvetle pojačanim protokom krvi. Ova velika knjiga koristi te podatke da bi tvrdila da je romantična strast ugrađena u naš mozak milionima godina evolucije. To nije emocija, to je nagon snažan poput gladi.

Ako želite bljeskove i posebna iskustva romantične ljubavi čitajte romane. Ako želite da razumete ovaj glavni kvalitet ljudske prirode do njegovih korena, pročitajte „Zašto volimo?— E. O. Vilson, profesor emeritus univerzitetskog istraživanja, Univerzitet Harvard.

Foto: Čigoja štampa

Prvi put objavljena 1992. godine, “fascinantna” (Njujork tajms) „Anatomija ljubavi“ : prirodna istorija parenja, braka i zašto lutamo“ brzo je postala klasik. Ova knjiga predstavlja novu, naučno zasnovanu i optimističnu perspektivu odnosa u našem digitalnom dobu – ono što Helen Fišer naziva laganom ljubavlju.  U njoj ćete naći sve:

  • prirodne igre udvaranja
  • ko, kada, gde i zašto čini preljubu
  • ljubavne zavisnosti
  • četiri široka hemijski zasnovana stila ličnosti i šta svaki od njih traži u romansi
  • najnoviji podaci o svetskim (biološki utemeljenim) obrascima razvoda
  • kako i zašto muškarci i žene misle drugačije
  • prava priča o ženama,muškarcima i moći
  • uspon i pad seksualnog dvostrukog standarda
  • šta nam nauka o mozgu govori o tome kako napraviti i održati srećno partnerstvo
Foto: Čigoja štampa

Da li je romantična ljubav kreacija trubadura i pesnika ili ima duboke evolucione korene?

Da li se istinska ljubav izdaje u skeneru mozga?

Očima naučnika, ali glasom pesnikinje, Helen Fišer razotkriva mnoge svetove i vekove erotske ljubavi.

Za novinare širom sveta, Helen Fišer i njene knjige su glavni autoritet za ljubav i bol u srcu još od izlaska prvog izdanja knjige „Anatomija ljubavi“. Niko drugi ne poznaje tako dobro ljudsko srce niti ga objašnjava sa takvom duhovitošću i stilom.