PISANJE,  SAVETI

Gde se nalazi tvoj izvor inspiracije?

Ako se pažljivo osvrneš oko sebe, shvatićeš da se inspiracija krije svuda.

Može te inspirisati umetnost – dobar film, pesma ili knjiga – gledajući, slušajući ili čitajući ih, u tebi se radjaju ideje koje imaš potrebu da izraziš pisanjem.

Inspiriše te i svakodnevica – osim maštanja, želja, uspomena ili osećanja, ono što ti se svakodnevno dešava može biti povod da naoštriš svoje pero.

Ako si dovoljno pažljiv posmatrač, primetićeš da se u običnim danima na uobičajenim mestima dogadjaju scene koje će ti se urezati u glavu i koje ćeš morati da zapišeš.

Zato, hodaj kroz život svestan njegovog ritma i ne dozvoli da on prolazi mimo tebe!

Iz njega će poteći izvori koji će te napojiti inspiracijom.

Unsplash

P.S. Dok je trajala Besplatna radionica kreativnog pisanja za mlade Lazarevca, naše uobičajeno sastajalište je bilo u prostorijama Centra za kulturu Lazarevac. Ipak, nekoliko puta smo polaznici i ja imali zadovoljstvo da našu radionicu kreativnog pisanja premeste u Moderu galeriju u Lazarevcu.

Okruženi slikama Mome Kapora, Milića od Mačve, Lukijana, Milije Belića i mnogih drugih umetnika, bili smo posebno inspirisani za stvaranje novih priča i pesama. Posebno okruženje omogućilo nam je da nas inspiracija češće poseti. Neverovatni radovi su bili rezultat izmenjenih okolnosti u kojima smo tada stvarali.

Ne samo da su pisali polaznici, već je pisao i sam predavač ( odnosno moja malenkost 🙂 ).

Zajedno smo doneli zaključak da nas promena sredine, izmenjene okolnosti ili drugačiji ugao posmatranja mogu podstaći da se u nama rode nove ideje koje ćemo imati potrebu da izrazimo pisanjem.

Inspiracija uzima za ruku onog ko hrli njoj u susret.