ČITALAČKI KLUB,  KONKURSI,  ONLAJN RADIONICE

Učlani se u ONLAJN Čitalački klub: Hajde da čitamo zajedno!

Drage ,,retke zverke” koje volite da čitate,

Uskoro ćete moći da se učlanite u interaktivni Onlajn čitalački klub i da mu prisustvujete iz svoga doma, gde god se nalazili u Srbiji ili u okruženju, pod uslovom da se razumemo jer govorimo istim jezikom i da imate internet konekciju.

Dobrodošli u prvi interaktivni Onlajn čitalački klub u Srbiji!

Kome je namenjen Onlajn čitalački klub?

  • ,,Retke zverke” ste, sasvim sigurno, ukoliko po okončanju vanrednog stanja, niste prvo pohitali u kafanu ili teretanu, već u biblioteku.
  • ,,Retke zverke” ste, takođe, ako su vam u izolaciji društvo pravile knjige, a ne rijaliti programi.
  • ,,Retke zverke” ste, nesumnjivo, ukoliko vam nije jasno zbog čega je morala da se desi epidemija svetskih razmera da bi kulturni sadržaji dobili šansu kakvu zaslužuju.
  • ,,Retke zverke” ste jer ste zažaliti što je ,,kulturni bum” prestao onda kada su se stvari vratile u ,,normalu”.
  • ,,Retke zverke” ste ako smatrate da posle korone više ništa neće biti isto.
  • Uostalom, ,,retke zverke” ste, provereno, ako ste se nasmešili onda kada sam vam se na taj način obratila.

Dakle, ovaj onlajn čitalački kutak je namenjen upravo vama – ODRASLIMA – koji želite da se edukujete čitanjem!

Onlajn čitalački klub
Onlajn čitalački klub

Šta dobijate od Onlajn čitalačkog kluba?

Ne postoji univerzalni odgovor na sva pitanja, ali je čitanje jedan od načina da se RAZUME STVARNOST.

📌 S obzirom na to da kao zaljubljenici u knjige obično nemate sa kim da podelite svoje UTISKE o pročitanom, onda Onlajn čitalački klub može biti pravo mesto za vas.

📌 Onlajn čitalački klub je mesto gde, kroz DISKUSIJU o odabranim knjigama, saznajete kako da se fokusirate na detalje, shvatite motivaciju likova, analizirate društvene okolnosti i dolazite do suštine.

📌 Pored toga, uz pomoć metoda psihodramskog čitanja i biblioterapije, moći ćete da angažujete sve svoje emotivne i intelektualne KAPACITETE.

📌 Radionice će biti organizovane tako da ćete, kroz OŽIVLJAVANJE književnih likova i preuzimanje njihovih problema, proživeti ISKUSTVA koja će vam pomoći da se snađete u stvarnom životu.

📌 Postavljanjem U TUĐU KOŽU, obogatićete svoje perspektive – naučićete da delujete drugačije od svojih ustaljenih modela ophođenja.

📌 U okviru ove radionice, savladavaćete kraće književne forme ili odlomke iz dužih dela na potpuno novi način, uz drugačiji pristup, spontano i kroz razgovor, što će vas navesti da bolje SHVATITE pisca, likove, njihove postupke, dublja značenja, osnovne poruke i svet oko sebe.

📌 Oživljavajući likove i scene, bićete podstaknuti na razmišljanje, oslobodićete se površnosti, osuđujućih reakcija, prevazići ćete predrasude i razvićete EMPATIJU.

📌 Dobićete priliku da naučite da je čitanje AVANTURA – aktivnost koja će probuditi vaše emocije, podstaći će vas da upoznate nove svetove, navešće vas da se identifikujete sa likovima, omogućiće vam da doživite katarzu i bolje ćete upoznati sebe i druge.

📌 Onlajn čitalački klub će vaša interesovanja i sklonosti usmeriti ka razumevanju života pomoću književnih dela.

Onlajn čitalački klub

Cilj Onlajn čitalačkog kluba

📌 CILJ čitalačkog kluba je da učesnici – pomoću vođenog čitanja i oživljavanja likova – usmere svoju pažnju na emocionalni svet književnog dela, onako kako to nije moguće dok sami čitaju knjige po svom izboru.

📌 Pomoću pažljivo odabranih priča, koje pokreću određene teme, polaznici će se uživeti u svet fikcije, što će im omogućiti da se posredno – kroz date likove i situacije – suoče sa svojim emocijama.

📌 Na ovoj radionici, kroz teorijske okvire i diskusije o pročitanom, polaznici će naučiti kako da čitaju između redova i da, na taj način, bolje razumeju svet koji ih okružuje.

📌 Pored toga, naučiće da stvari sagledavaju iz više uglova, saslušaće tuđe mišljenje i unaprediće svoju sposobnost izražavanja.

📌 Dakle, dragi učesnici, CILJ je da učešćem u radionici promislite o onome što pročitano u vama pokreće, da otkrijete skrivene slojeve dela i da, na taj način, proširite svoje VIDIKE.

📌 Pomoću ove radionice, čitanje ćete doživeti kao svoje spoznajno, razvojno i terapeutsko UPUTSTVO za život – književna dela će vam postati PREČICA do smisla.

Uslovi za učešće u Onlajn čitalačkom klubu

Onlajn čitalački klub počeće sa radom u ponedeljak, 01. juna 2020. godine.

Sastajaćemo se preko programa Zoom svakog ponedeljka od 18 do 19.30 h.

Radićemo sve dok vi kao učesnici budete zainteresovani, pa makar trajalo i godinama. Iskreno se nadam da hoće!

Formiraćemo grupe koje će imati ograničeni broj učesnika. Optimalan broj bi bio 10 polaznika.

Komunikacija će se odvijati preko programa Zoom koji je potrebno instalirati na vašem računaru ili mobilnom telefon, ukoliko ga nemate. Za učešće vam nije neophodno posebno tehničko predznanje niti oprema (poželjne su slušalice sa mikrofonom zbog boljeg zvuka, ali nisu obavezne).

Rok za prijavljivanje je 31. maj.

Prijavljujete se na mejl: snezanabeograd011@gmail.com

Učešće u Onlajn čitalačkom klubu je besplatno.

Prilikom prijavljivanja na gore navedeni mejl, dobićete program rada za taj mesec, uputstvo za korišćenje programa Zoom, kao i link za pristup onlajn čitalačkom klubu.

Onlajn čitalački klub

Program Onlajn čitalačkog kluba

Sva dela koja ćemo raditi ćete, takođe, dobijati na mejl u PDF formatu – ne morate ih pozajmljivati iz biblioteka – već ćete ih uvek imati na svom telefonu ili računaru.

U početku će dela za čitanje birati moderator kluba, dok se grupa ne uhoda. Kasnije, kada grupa postigne svoj ritam, knjige će predlagati svaki od učesnika.

Insistiraće se na raznovrsnosti, a ne na elitizmu – predmet proučavanja ovog čitalačkog kluba neće biti samo klasici, već i bestseleri, dela iz oblasti popularne psihologije, nezaobilazni čiklit naslovi, biseri dečije književnosti koji nisu predviđeni samo za decu…

Pristup čitanju knjiga u ovom čitalačkom klubu je sveobuhvatan, stoga će na red doći i tematske radionice: opus jednog pisca, opusi ninovaca i nobelovaca, književna geografija ( izbor književnika iz jedne zemlje)…

Na početku meseca ćete dobiti spisak dela koje je potrebno pročitati. U planu je da se u prvim susretima čitaju priče ili izabrani opusi pesnika, dok će poslednji termini u mesecu biti rezervisani za obimnija književna dela – romane – da biste imali dovoljno vremena da ih pročitate.

Po završetku jedne radionice, u toku nedelje ćete dobiti i pitanja koja će vam pomoći da bolje sagledate delo koje čitate za sledeći sastanak.

Onda kada se susretnemo na Zoomu, otvara se grupni proces komentarisanja pročitanog književnog dela. Uz stručno vođenje moderatora i poštovanje mišljenja svakog od učesnika, izvući ćemo iz dela ono najbolje za sebe.

Ipak, knjige, priče i pesme koje budemo čitali, nećemo analizirati kao što se to čini u školama, na časovima srpskog jezika i književnosti, već je naš zajednički cilj da otkrijemo šta sve dela bude u nama samima i na koji način smo ih doživeli.

Dakle, budite spremni da se ogolite i da iznesete svoje subjektivne stavove.

Za prisustvo sastanku nije potrebno istraživati književne kritike o delu, niti biografiju autora – jedino što je neophodno jeste da ga pročitate i da o njemu pažljivo promislite. Naučićete da čitate sa razumevanjem, između redova i sa olovkom u ruci.

Dakle, čitate, odgovarate na pitanja, razmišljate, učestvujete u grupnom procesu, učite o drugima, radite na sebi i ohrabrujete se. Ovo je samo delić onoga što će vam Onlajn čitalački klub pružiti.

Učešćem u čitalačkom klubu, uplovićete u čarobni svet književnosti i upoznaćete ljude slične sebi.

Onlajn čitalački klub

O predavaču

Moderator Onlajn čitalačkog kluba biće Snežana Marković, profesorka srpskog jezika i književnosti, edukatorka, novinarka i autorka bloga www.tvojmagazin.com.

Kao nastavnica u osnovnim školama i dugogodišnji tutor učenicima različitog uzrasta, pronašla sam uspešnu formulu za prenošenje znanja i iskustva drugima.

Honorarna sam saradnica Centra za kulturu Lazarevac i Biblioteke ,,Dimitrije Tucović” Lazarevac na projektima: Besplatne radionice kreativnog pisanja i Čitalački klubovi za mlade i odrasle Lazarevca. Neke od ovih projekata finansirao je Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda. Njihova realizacija je trenutno stopirana zbog zabrane okupljanja, koja je i dalje na snazi, ali se očekuje njihov nastavak kada se steknu uslovi.

Kao novinarka i autorka tekstova, sarađivala sam sa različitim portalima koji se bave kulturom, književnošću i građanskim aktivizmom. Neki od njih su: www.iserbia.rs, www.vitraz.net, www.originalmagazin.com, www.kultivisise.rs.

Od prošle godine vodim svoj blog, u okviru kog sam nastavila da se bavim istim temama – kulturom, kreativnim pisanjem, književnošću i aktuelnostima – na način na koji sam oduvek želela.

Pišem prozu koju objavljujem u okviru svog bloga, kao i na društvenim mrežama, i sa kojom uspešno učestvujem na različitim književnim konkursima.

Snežana Marković
Moderator Onlajn čitalačkog kluba

Strastveni sam čitalac i zagovornik stava da ne postoji loša knjiga, već samo one iz kojih učimo kako treba i one iz kojih saznajemo kako ne treba pisati i živeti.

Ako bih sebe morala opisati u jednoj rečenici, ona bi glasila: ,,Ja sam profesor u diplomi, dete u duši i pisac u srcu”.

Biće mi zadovoljstvo da vas povedem u čarobni svet književnosti.

Dobro došli u prvi interaktivni Onlajn čitalački klub u Srbiji!

Družimo se uskoro!