LET'S TALK,  MISLITE O TOME

10 razloga zbog kojih je teško biti nastavnik

Ukoliko ste bar na trenutak pomislili da je nepravedno jednu profesiju izdvojiti od ostalih, jer je svaki posao težak, zamolićemo vas da pažljivo pročitate šta pedagoški pravilnici očekuju od jednog nastavnika ( učitelja ili profesora):

  • ,,Od njega se očekuju visoke moralne osobine, čovečnost, da poseduje određene intelektualne i govorne sposobnosti i da je potpuno izgrađena ličnost. Takođe, neophodno je da poseduje dobro pedagoško i opšte obrazovanje, da ima svest o potrebi stalnog usavršavanja, duh kolegijalnosti, da vlada sobom i da ima pozitivan odnos prema radu’’.
  • ,,Kompetentan nastavnik voli svoj posao, ne troši energiju na razrednu nedisciplinu i ima autoritet koji učenici prihvataju. On poseduje entuzijazam, integritet, iskrenost prema sebi, poštenje, pravednost, obzirnost, brižnost, skromnost i saosećajnost…’’.
  • ,,On ima razumevanje za učenike i njihove probleme i pozitivan odnos prema mladima. Poseduje sposobnost da im se približi, shvati njihove potrebe i spreman je da im pruži pomoć. Uspeva da sa njima uspostavi prijateljske odnose uz postavljene granice, uvažava učenikovu ličnost i zahtevan je u skladu s mogućnostima i sposobnostima učenika’’.
  • ,,Dobar nastavnik je odgovoran, dosledan i pravičan. On ne može imati dvostruke aršine. Posvećen je, spreman na saradnju i taktičan. Takođe, prilagodljiv je, predusretljiv, otvoren, dobronameran i optimističan’’.
  • ,,Savremeni nastavnik je kreativan i zna da inspiriše. On je organizator i voditelj nastavnog procesa, ali i koordinator, mentor, motivator i saradnik’’.
Pixabay

Ako se uzme u obzir činjenica da živimo u vremenu kad su svi autoriteti dovedeni u pitanje, izdvojili smo 10 razloga zbog kojih je biti nastavnik jedno od najizazovnijih i najodgovornijih zanimanja:

1. Imperativi!

Šta sve nastavnik mora biti? Prethodno navedeni izvodi iz pedagoških pravilnika, ukazuju nam na to koliko se uzvišenih imperativa postavlja pred one koji podučavaju.

Osim što se trude da budu dobri nastavnici, oni su u obavezi da za vreme nastave budu i čuvari, pedagozi i psiholozi, a van nastave često i prijatelji, staratelji i roditelji.

2. Uzori

Sudeći po imperativima koji se pred njih postavljaju, bilo bi očekivano da nastavnici ne izlaze iz svojih kuća i ne odvajaju se od knjiga. Oni učenicima treba da budu uzori i primeri.

Čini se da zaboravljamo da su nastavnici ,,živa bića’’ koja se u slobodno vreme vole opustiti i žele voditi normalan život. Ako kojim slučajem nastavnik živi ili radi u manjem mestu, a pritom je mlađa osoba, onda mora paziti na svaki svoj korak.

Dakle, trebalo bi da bude jedno savršeno i bezgrešno biće.

3. Ljubav

Pitanje svih pitanja je: Da li je profesura posao ili poziv?

Poslove radimo, odrađujemo, ostavljamo ih tu gde jesu i ne nosimo ih sa sobom kada završimo radni dan. Poziv nosimo u sebi – uvek i svugde.

Profesura je poziv za koji je neophodan jedan dodatni začin – ljubav.

Pixabay

4. Učitelji života

Nastavnici nas ne uče samo gradivu, oni nas uče životu. Svojim lekcijama, neki od njih će obeležiti naš život.

Svojim nevidljivim nitima znanja i autoriteta, oni nas izvode na pravi put, zajedno sa našim roditeljima.

Roditelji nemaju boljih saradnika od nastavnika, jer su i jedni i drugi učitelji života.

5. Motivacija

Iako ih učenici često doživljavaju kao tirane koji su u njihovim životima prisutni samo da bi im davali loše ocene, nastavnici su među najvećim motivatorima na svetu.

Kada pređu pragove učionica i ulože sebe da bi nas nečemu naučili, oni nas motivišu da spoznajemo svoje mogućnosti, da preispitujemo svoje stavove i da razvijamo svoje talente.