LET'S TALK,  MISLITE O TOME

10 razloga zbog kojih je teško biti nastavnik

Ukoliko ste bar na trenutak pomislili da je nepravedno jednu profesiju izdvojiti od ostalih, jer je svaki posao težak, zamolićemo vas da pažljivo pročitate šta pedagoški pravilnici očekuju od jednog nastavnika ( učitelja ili profesora):

  • ,,Od njega se očekuju visoke moralne osobine, čovečnost, da poseduje određene intelektualne i govorne sposobnosti i da je potpuno izgrađena ličnost. Takođe, neophodno je da poseduje dobro pedagoško i opšte obrazovanje, da ima svest o potrebi stalnog usavršavanja, duh kolegijalnosti, da vlada sobom i da ima pozitivan odnos prema radu’’.
  • ,,Kompetentan nastavnik voli svoj posao, ne troši energiju na razrednu nedisciplinu i ima autoritet koji učenici prihvataju. On poseduje entuzijazam, integritet, iskrenost prema sebi, poštenje, pravednost, obzirnost, brižnost, skromnost i saosećajnost…’’.
  • ,,On ima razumevanje za učenike i njihove probleme i pozitivan odnos prema mladima. Poseduje sposobnost da im se približi, shvati njihove potrebe i spreman je da im pruži pomoć. Uspeva da sa njima uspostavi prijateljske odnose uz postavljene granice, uvažava učenikovu ličnost i zahtevan je u skladu s mogućnostima i sposobnostima učenika’’.
  • ,,Dobar nastavnik je odgovoran, dosledan i pravičan. On ne može imati dvostruke aršine. Posvećen je, spreman na saradnju i taktičan. Takođe, prilagodljiv je, predusretljiv, otvoren, dobronameran i optimističan’’.
  • ,,Savremeni nastavnik je kreativan i zna da inspiriše. On je organizator i voditelj nastavnog procesa, ali i koordinator, mentor, motivator i saradnik’’.
Pixabay

Ako se uzme u obzir činjenica da živimo u vremenu kad su svi autoriteti dovedeni u pitanje, izdvojili smo 10 razloga zbog kojih je biti nastavnik jedno od najizazovnijih i najodgovornijih zanimanja:

1. Imperativi!

Šta sve nastavnik mora biti? Prethodno navedeni izvodi iz pedagoških pravilnika, ukazuju nam na to koliko se uzvišenih imperativa postavlja pred one koji podučavaju.

Osim što se trude da budu dobri nastavnici, oni su u obavezi da za vreme nastave budu i čuvari, pedagozi i psiholozi, a van nastave često i prijatelji, staratelji i roditelji.

2. Uzori

Sudeći po imperativima koji se pred njih postavljaju, bilo bi očekivano da nastavnici ne izlaze iz svojih kuća i ne odvajaju se od knjiga. Oni učenicima treba da budu uzori i primeri.

Čini se da zaboravljamo da su nastavnici ,,živa bića’’ koja se u slobodno vreme vole opustiti i žele voditi normalan život. Ako kojim slučajem nastavnik živi ili radi u manjem mestu, a pritom je mlađa osoba, onda mora paziti na svaki svoj korak.

Dakle, trebalo bi da bude jedno savršeno i bezgrešno biće.

3. Ljubav

Pitanje svih pitanja je: Da li je profesura posao ili poziv?

Poslove radimo, odrađujemo, ostavljamo ih tu gde jesu i ne nosimo ih sa sobom kada završimo radni dan. Poziv nosimo u sebi – uvek i svugde.

Profesura je poziv za koji je neophodan jedan dodatni začin – ljubav.

Pixabay

4. Učitelji života

Nastavnici nas ne uče samo gradivu, oni nas uče životu. Svojim lekcijama, neki od njih će obeležiti naš život.

Svojim nevidljivim nitima znanja i autoriteta, oni nas izvode na pravi put, zajedno sa našim roditeljima.

Roditelji nemaju boljih saradnika od nastavnika, jer su i jedni i drugi učitelji života.

5. Motivacija

Iako ih učenici često doživljavaju kao tirane koji su u njihovim životima prisutni samo da bi im davali loše ocene, nastavnici su među najvećim motivatorima na svetu.

Kada pređu pragove učionica i ulože sebe da bi nas nečemu naučili, oni nas motivišu da spoznajemo svoje mogućnosti, da preispitujemo svoje stavove i da razvijamo svoje talente.

Oni nam daju vetar u leđa da se, posle škole, otisnemo u nepoznato, jer se u daljim izazovima uzdamo u ono čemu su nas oni naučili.

6. Inovativnost

Da bi svakodnevno i godinama jedan nastavnik mogao da drži pažnju grupi dece ili tinejdžera, potrebno je da njegova predavanja budu drugačija.

Nastavnik je često mađioničar koji se dovija da zaintrigira učenike, da privuče njihovu pažnju i da ih nauči novim stvarima, a sve to na takav način koji đacima neće predstavljati teret ili obavezu.

Za takav podvig, nastavnik angažuje svu svoju kreativnost i mnogo energije.

Unsplash

7. Poštovanje

Podrazumeva se da nastavnik zna sve detalje o učeniku. Za njega je učenik osoba sa imenom i prezimenom, nadimkom, osećanjima, potrebama i željama. Takav pristup učeniku doprinosi kvalitetnom odnosu, a nastavnik time zaslužuje učenikovo poštovanje.

U drugim profesijama se možemo distancirati od onih sa kojima radimo, pa međusobno poštovanje nije uslov za kvalitetno obavljanje posla.

U nastavničkom pozivu, međusobno poštovanje je uslov svih uslova.

Ono je osnova na kojoj počiva kompletan proces obrazovanja, a da bi se postiglo, potrebno je uložiti celog sebe.

8. Uvek na visini zadatka!

Jedan nastavnik, održavši 5 školskih časova pred 25 učenika, svakodnevno ,,nastupi’’ pred 125 učenika.

On mora da ,,oseti’’ razred kao celinu, a potom i svakog od učenika ponaosob.

Neophodno je da svakom od učenika, ma koliko oni bili različiti, prilagodi svoju komunikaciju.

Pritom, podrazumeva se da je nastavnikovo obraćanje uvek sa osmehom, da je energično i da je uvek ,,na visini zadatka’’.

9. Razmena energije

Ma koliko izazova donosio i ma koliko bio zahtevan, nastavnički poziv pruža ono što retko koje drugo zanimanje može – donosi razmenu energije po kojoj bi ga trebalo uvrstiti u adrenalinske sportove.

Kao u vožnji rolerkosterom, prilikom obavljanja nastavničkog poziva, obuzeće vas spektar emocija, počevši od ushićenja, ponosa i ispunjenosti, pa sve do očajanja, besa ili iznemoglosti.

U svakom slučaju, treba ga obavljati uz dobru pripremu, sa obaveznim uputstvom za upotrebu i isključivo iz ljubavi.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Slika-10.-2.jpg
Pixabay

10. Eksperiment – probaj i saznaćeš kako je biti nastavnik!

Na jednom nastavničkom forumu, došli smo da fantastičnog eksperimenta. Želiš da saznaš kako je biti nastavnik? Prati sledeća uputstva:

,,Upali televizor i pojačaj ga. Stani pred taj televizor i za 45 minuta ispričaj svoj govor. Govori glasnije od televizora. Postepeno pojačavaj televizor, te i dalje govori glasnije od njega. Usput, naravno, moraš pratiti sve što se na ekranu odvija, odnosno program koji gledaš. Kada god neko od ukućana prođe, ti odgovori suvislo na sva njegova pitanja i udovolji svim njegovim zahtevima. Nemoj zaboraviti sve vreme biti prijatan i smiren, te imati osmeh na licu kako bi doprineo boljoj atmosferi u prostoriji. Ponovi ovu vežbu 5 dana zaredom, pa mi se javi i reci da li još uvek veruješ da je naš posao lak. Eto, to ti je nastavnički radni dan, bez papirologije, dežurstava, pisanja godišnjih, mesečnih i operativnih planova, razredništva, planiranja i svega ostalog. Samo jedan radni dan”.

Pixabay

Ostaje nam samo da zaključimo: Da je nastavnik biti lako, nastavnik bi bio svako!

Onda kada pomislimo da su sami birali svoj poziv i da ih niko nije primoravao na to, kao i da nisu baš svi nastavnici idealni, trebalo bi da preispitamo sebe.

Možda u tom preispitivanju zaključimo da imamo bolje nastavnike od onih kakve naše društvo zaslužuje.