LET'S TALK,  MISLITE O TOME

Budimo humani: pomozimo Anastasiji Gavrilović!

Hajde da priču o tome zašto ljude lečimo SMS porukama ovoga puta ostavimo po strani, zato što ona ne može pomoći Anastasiji Gavrilović, kao i mnogima koji se, kao i ona, bore sa bolešću. Umesto toga, bolje bi bilo da uradimo nešto konkretno – pomozimo Anastasiji da živi.

Anastasija Gavrilović, 22- godišnja studentkinja Fakulteta bezbednosti u Beogradu i talentovana plesačica orijentalnog plesa, od pre dve godine, tačnije od maja 2017, se bori sa akutnom limfoblastnom leukemijom, najtežim oblikom ove bolesti.

Facebook


,, Za bolest sam saznala nakon bezbroj poseta lekarima, jer sam imala uvećane limfne žlezde i konstantan umor. Nažalost, niko od lekara me nije shvatao ozbiljno dok bolest nije poodmakla, govorili su da razmišljam pozitivno, da mi se ništa neće dogoditi. Čak su u Urgentnom centru i odbili da me prime kada mi je bilo veoma loše. Kada je broj uvećanih limfnih žlezda postao zabrinjavajući, otišla sam na hematološki pregled. Ubrzo je urađena i biopsija koštane srži i uspostavljena dijagnoza – akutna leukemija”, objasnila je Anastasija na društvenim mrežama.

Nakon četiri hemioterapije, koje nisu imale uspeha, Anastasiji je bila neophodna transplantacija koštane srži u inostranstvu. Tada su pokrenute brojne humanitarne akcije da bi se prikupila sredstva za njeno lečenje. Održani su koncerti, humanitarni turniri u fudbalu i košarci, postavljane su kutije na fakultetu, u studentskim domovima, ispred kafića i klubova i ispred studentskih menzi, lepljeni su i plakati po celom gradu. Sredstva su prikupljana i putem SMS poruka, kao i uplata na žiro račune u Srbiji i inostranstvu. Pomoću svih ovih akcija, Anastasija je otputovala u Istanbul.

Ponovo potrebna pomoć

Ipak, i pored uspešne transplantacije, došlo je do komplikacije njenog zdravstvenog stanja, ali ne zbog leukemije kao primarne bolesti, već zbog reakcije imunološkog sistema.


,, Nadamo se da će se oporaviti uz novu terapiju koju treba da primi. Teško je kada pomislite da se bližite potpunom ozdravljenju i povratku nekoj drugačijoj svakodnevnici, van bolničkih zidina, u toplini sopstvenog doma, okruženi porodicom i ljudima koje volite, a na korak do pobede, kada već vidite cilj, naglo vam postave novu prepreku. Anastasija se ipak dobro drži, i na ovo gleda kao na jednu od bitki u ratu iz koga će izaći kao pobednik – rekla je Anastasijina sestra Anja.

Pixabay

Anastasiji je zbog toga potrebna nova terapija, ali i naša pomoć, jer su sredstva prikupljena putem Humanitarne fondacije ,, Aleksandar Šapić- Budi humanˮ u potpunosti iskorišćena.

Uplate se mogu izvršiti na račune:


Dinarski: 160-486124-02
Devizni EUR: 00-540-0002344.5
IBAN broj: RS35160005400002344587
SWIFT/BIC: DBDBRSBG
 
Upiši 396 i pošalji SMS na 3030
Cena poruke je 200 din (PDV se ne naplaćuje)
 

Nažalost, kao da sama briga za zdravlje nije dovoljna, Anastasija je primorana da razmišlja i o tome da li će sredstva za nastavak njene borbe sa bolešću biti prikupljena. Ipak, uprkos svim iskušenjima sa kojima se suočava, ona na svojim društvenim mrežama ispoljava hrabrost koja nas podseća na to koliko je važno da se borimo i da budemo jedni uz druge. Podrška porodice je Anastasijina najveća snaga:


,, Porodica je krug u kome život počinje, a ljubav nikada ne prestaje. Porodica, pored neizmerne ljubavi, znači i neizmernu podršku, i veru da ćemo zajedničkim snagama iz svega izaći kao pobednici. Svako od nas imao je individualno teške trenutke u ovoj situaciji, ali smo čvrsto stajali jedni uz druge, i svaki takav trenutak trajao je veoma kratko, jer znamo da pored sebe imamo ruku podrške, koja će svojom toplinom i snagom pomoći da ponovo dignemo koplja i dobijemo ovu bitku”.

Pixabay

Pomozi i ti!

Mnogi od nas su skloni predrasudama kojima diskriminišemo i povređujemo osobe koje se bore sa bolešću.

Osim što ih sažaljevamo, često u komunikaciji sa njima ne znamo da se ophodimo na pravi način – strpljivo, nežno i sa razumevanjem, ali bez patetike i snishodljivosti. Bespotrebno je biti izveštačen, lažno pozitivan i prenaglašen. Često nam je teško da pružimo podršku spontano i prijateljski. Zaista nam je, kao društvu, potrebna kolektivna obuka kako da pružimo pravu podršku i pomoć našim bližnjima. Anastasija ima jasan stav, a više o tome možete pročitati u njenoj Fejsbuk objavi Moja ispovest o borbi sa leukemijom.

Sve dok se ne susretnemo sa bolešću, na sopstvenoj ili na koži nekog nama bliskog, ne shvatamo koliko je sve ono što nam se dešavalo prethodnih decenija ostavilo traga na našem zdravlju. Mislimo da se bolesti dešavaju nekom drugom i da se nama to ne može dogoditi. Nedostaje nam svest o važnosti preventivnih pregleda i briga o tome kuda ide naš novac.

Zato hajde da taj isti novac sada usmerimo na nešto važno – na život! Hajde da Anastasiji pomognemo najviše što možemo. Novac kojim nekome pomognemo je naš najbolje potrošeni novac – ulažimo ga u nečiju budućnost i u svoju dobrotu. Tako ćemo dati primer i stvoriti lanac dobrih dela:


,, Želimo da podstaknemo ljude da učestvuju kad god imaju mogućnosti za to, i da nikada ne zaborave da u svojim srcima imaju moć da drugima podare šansu za život. Humanost je naša najveća zaostavština – rekla je Anastasijina sestra Anja.

A Anastasija nam poručuje:

,, Hvala svima koji imaju veliko srce i u njemu mesta za moju priču” .

Dragi ljudi, pomaganje je nešto najlepše što možemo učiniti, zato hajde da pomognemo Anastasiji u njenoj borbi za život! Anastasija, daćemo sve od sebe da te ne izneverimo!